Am zărit acest „elefant” în drumul nostru de întoarcere de pe Insula Berlengas spre Peniche, în Portugalia. Deși ne deplasam cu barca cu motor la o viteză amețitoare (aproape zburând peste valurile Atlanticului), căpitanul a încetinit în fața acestei formațiuni stâncoase și i-a permis lui Nico să imortalizeze „Elefantul din Berlengas” la apusul soarelui.
Insulele Berlengas se află la aproximativ 10 kilometri de Peniche, în regiunea Oeste din Portugalia. Cu toate acestea, deși întregul arhipelag este format din 3 insule și are o suprafață totală de aproximativ 985 de hectare, vizitarea este posibilă doar pe Grande Berlenga. Grande Berlenga are o lungime de 1,5 kilometri și o lățime de 0,8 kilometri. Datorită suprafeței atât de reduse, numărul maxim de turiști admiși pe insulă este de 350 pe zi. Celelalte două insulițe, Estelas și Farilhões-Forcados, sunt accesibile doar cercetătorilor care studiază flora și păsările arhipelagului Berlengas.
În iunie 2011, Consiliul de Coordonare al Programului „Omul și Biosfera” al UNESCO a inclus arhipelagul Berlengas în Rețeaua Mondială a Rezervațiilor Biosferei. Nu am putut contesta această decizie. Natura din Berlengas este uluitoare, dar ne amintește totodată cât de mult depind oamenii de forțele naturii în acest loc. La apusul soarelui din acea zi, oceanul din apropierea insulei Elephant Berlengas era liniștit. Adevărul este, însă, că niciuna dintre insule nu este locuită permanent. În prezent, uneori singurii oameni de pe Grande Berlengas sunt operatorii farului, care lucrează în ture săptămânale. Încă din secolul al XVI-lea, călugării care locuiau la fortul din Berlengas au părăsit insula. Și pirații nu au fost singurul motiv pentru aceasta. Condițiile meteorologice dure și distanța față de uscat le-au făcut aproape imposibilă viața pe insulă.








