Ezt az „elefántot” a Berlengas-szigetekről Peniche felé tartó visszaúton pillantottuk meg Portugáliában. Bár motorcsónakon utaztunk szédítő sebességgel (szinte repültünk az Atlanti-óceán hullámai felett), a hajó kapitánya lelassított ennél a sziklaalakzatnál, és lehetővé tette Nicónak, hogy lefotózza a Berlengas-elefántot naplementekor.
A Berlengas-szigetek Portugália nyugati régiójában, Peniche városától körülbelül 10 kilométerre találhatók. Bár a szigetcsoport összesen 3 szigetből áll, és területe összesen körülbelül 985 hektár, a látogatás csak a Grande Berlenga szigeten lehetséges. A Grande Berlenga sziget hossza 1,5 kilométer, szélessége pedig 0,8 kilométer. A szűkös terület miatt a szigetre naponta legfeljebb 350 turista léphet be. A másik két sziget, Estelas és Farilhões-Forcados, csak a Berlengas-szigetcsoport növény- és madárvilágát tanulmányozó tudósok számára elérhető.
2011 júniusában az UNESCO „Az ember és a bioszféra” programjának Koordinációs Tanácsa felvette a Berlengas-szigetcsoportot a bioszféra-rezervátumok világhálózatába. Ezzel a döntéssel nem lehetett vitatkozni. A Berlengas-szigetek természeti szépsége lélegzetelállító, ugyanakkor emlékeztet arra is, hogy az emberek itt mennyire függnek a természet erőitől. Aznap napnyugtakor az Elephant Berlengas közelében az óceán nyugodt volt. A valóság azonban az, hogy egyik szigetet sem lakják állandóan. Manapság néha a Grande Berlengas szigetén az egyetlen emberek a világítótorony kezelői, akik heti műszakokban dolgoznak. Már a 16. században elhagyták a szigetet a Berlengas-erődben élő szerzetesek. És nem csak a kalózok voltak ennek az oka. A zord időjárási viszonyok és a szárazföldtől való távolság szinte lehetetlenné tette számukra, hogy a szigeten éljenek.








